همشهری‌آنلاین: بعد از انتشار خاطرات سه‌جلدی دکتر صادق طباطبایی،این بار نوبت خواهر گرامی‌ایشان و همسر مرحوم زنده‌یاد سید احمد خمینی،دکتر فاطمه طباطبایی است تا دست به قلم ببرد و «اقلیم خاطرات» را عرضه عمومی ‌کند.

خاطرات همسر سید احمد خمینی

کتاب اقلیم خاطرات از زبان و نثری ساده و روان و صمیمی و نکته‌پردازانه و حتی طنزآمیز، برخوردار است و شاید به همین دلیل است که در نمایشگاه کتاب با اقبال روبرو و از فروش خوبی هم برخوردار شد.

نقطه قوت کتاب عکس‌ها و نامه‌ها و اسنادی است که به نظر می‌رسد تا کنون در کتاب دیگری امکان انتشار پیدا نکرده است.یکدستی کتاب هم از نحوه چینش و تنظیم عکس‌هاو سند‌ها که در لابلای مطلب کار شده و نه انتهای کتاب،هویداست. این گونه خواننده همزمان باخواندن خاطرات عکس و اسناد مربوط به همان خاطره را در همان صفحات یا ذیل و روبروی آن می‌بیند و به درکی دقیق و عمیق‌تر از تحولات زندگی بانو طباطبایی می‌رسد.

کتاب همانند خاطرات برادر دکتر صادق طباطبایی تا دوره قبل از انقلاب را در برگرفته است و از این منظر با توجه به قلم روان و صادقانه عروس امام خمینی(ره) باید در انتظار کتاب‌ یا کتاب‌های دیگری از ایشان باشیم. با توجه به اینکه خانم طباطبایی در دوره حیات مرحوم سید احمد خمینی در جریان مهمترین اتفاقات کشوری قرار داشتندو نسب و اصل خانوادگی ایشان هم موید این نکته است که ایشان نکات ناگفتنی خوب و مناسبی را در ذهن و ضمیر دارند که اگر از زاویه یک زن به روایت آن بپردازند،‌قطعا به کار مورخان در تحلیل رخدادهای بعد انقلاب خواهد آمد. به خصوص آنکه ما هنوز نمی‌دانیم مرحوم سید احمد خمینی از خود دست‌نوشته‌ها یا خاطراتی را به جا گذاشته‌اند یا نه.

«اقلیم خاطرات» در هشت فصل تدوین شده است.
فصل اول به دوران کودکی و سفر به عراق و کوفه اختصاص دارد. در فصل دوم تصویری عمومی از خانواده بانو طباطبایی به دست می‌دهد که در آن خواننده با تمامی اقوام و آشنایان نسبی خانم طباطبایی آشنا می‌شود. خانواده‌ای که از تبار و نسبی اصیل و شناسنامه‌دار هستند. خانواده‌ای که در آن امام موسی‌صدر دایی ایشان است و عمه‌ها و عموها همگی از اصل ونسبی مناسب بهره می‌برند.

این نکته در نامه‌ای که امام خمینی به مناسبت ازدواج ایشان با سید احمد نوشتند مورد تاکید قرار گرفته است:«خوشوقتم از اینکه احمد با فامیل اصیل محترم بزرگی متصل شد»(ص138)
در فصل سوم به درس خواندن و ازدواج با مرحوم سید احمد اختصاص دارد و البته مطالبی دیگر. نکته جالب توجه در این بخش علاقه‌‌مندی فاطمه‌خانم به درس و مدرسه و مخالفت پدر با درس‌خواندنش در دوران دبیرستان در مدارس دخترانه است که از دید پدر مسائل شرعی و اسلامی در آن رعایت نمی‌شود. فاطمه‌خانم برای راضی کردن پدر به برادرش در آلمان متوسل می‌شود و حتی تا جایی پیش می‌رود که در نهایت یکی از بانوان راضی می‌شود به او در منزل پدرش درس بدهد.

در فصل چهارم مطالبی درباره مجلس اعلای شیعیان،تلاش‌های امام موسی صدر،مهاجرت امام موسی‌صدر،اشنایی با دکتر چمران و رفتن به نجف و دیدار نخست با امام به همراه برخی خاطرات از ویژگی‌های رفتاری امام آمده است. دستگیری 13 آبان 43 خاطره تبعید امام به ترکیه و برخی خاطرات پراکنده و دیدار با آیت‌الله پسندیده و خاطراتی از ایشان و سفر حج و مناسکی که در این سفر به جای آوردند هم از دیگر بخش‌های این فصل است.

در فصل پنجم بخش‌های مختلفی از خاطرات نسبتا سیاسی خانم طباطبایی از آشنایی سید احمد با مبارزان و انقلابیون و دیدارهای با اعضای سازمان مجاهدین خلق و آشنایی با همرزمان سید احمد آمده است.
رفتن به لینان و‌آشنایی جدی‌تر با شهید چمران شهادت حاج آقای مصطفی،رفتن به نجف و ارتباط احمد با گروه‌های مبارز و تحولات ایران و نام نویسی در دانشگاه بیروت بازگشت به ایران از جمله مطالب فصل ششم است.

در فصل هفتم خاطرات روزهای پرشور انقلاب آمده است و در فصل آخر نیز دیدارهای امام در نوفل‌لوشاتو و ماجراهایی چون تشکیل شورای انقلاب و ... آمده است.

اقلیم خاطرات(خاطرات دکتر فاطمه طباطبایی،همسر سید احمدخمینی)/نویسنده:دکر فاطمه طباطبایی/ناشرپژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی،وابسته به موسسه تنظیم ونشر آثار امام خمینی(ره)/چاپ اول؛1390/قطع وزیری جلد سخت/قیمت:15000 تومان/612 صفحه،مصور رنگی

کد خبر 136782
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ادبیات و کتاب

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز